Voeding

alles wat je wilt weten of vertellen over je konijn
Plaats reactie
cindy0407
vaste bezoeker
Berichten: 1803
Lid geworden op: 26-01-2011 09:15

Voeding

Bericht door cindy0407 » 27-01-2011 16:48

Voeding

Voor konijnen is het belangrijk dat ze eten. Het hele darmstelsel is erop ingericht om altijd voedsel in de darmen te hebben. Als een konijn niet eet is het zaak om snel een dierenarts te raadplegen.

Konijnen zijn planteneters. Geef konijnenvoer: gemengd konijnenvoer of volledige konijnen-brokken, zogenaamde biks of korrels (o.a. Hope Farms), en altijd hooi.

De meeste huiskonijnen die in Nederland worden gehouden zijn veel te dik. Geef je konijn niet meer konijnenvoer dan hij/zij nodig heeft. Een goede methode is om het dier te wegen: per kilogram lichaamsgewicht heeft een konijn 25 gram konijnenvoer nodig. De voorkeur gaat uit naar korrels omdat hier alle stoffen inzitten die het konijn nodig heeft. Ook in gemengd voer zit dit wel, maar vaak eten de dieren alleen datgene op wat ze lekker vinden en laten de korrels staan.

Konijnen kunnen erg slecht tegen wisseling van voer. Wanneer je besluit over te stappen op een ander merk of soort, meng dan het oude voer met het nieuwe voer over een periode van zeven tot tien dagen waarbij steeds minder van het oude voer gegeven wordt.

Naast het "gewone" voer geef je het konijn nog een aantal andere etenswaren:

- Groenvoer, zoals paardenbloembladeren, weegbree en gras. Groenvoer altijd vers geven, eventueel wassen en goed uitschudden. Pas op met groenvoer dat vlak naast de weg is geplukt. Dit kan besmet zijn door honden en bevat veel giftige stoffen vanwege uitlaatgassen die erop zijn neergeslagen. Daarnaast bestaat het gevaar van virussen zoals myxomatose en VHD.

- Groente en fruit, zoals witlof, boerenkool, bloemkoolbladeren, wortelen, wortelloof of een stukje appel met schil. Nooit voedsel uit de koelkast geven dat niet eerst op kamertemperatuur is gebracht. Geef geen sla, klaver of kool. Deze groenten kunnen al in hele kleine hoeveelheden gasvorming in de darmen veroorzaken (trommelzucht).

- Oud brood, liefst wat extra uitgedroogd op de verwarming.

- In de herfst vinden konijnen kastanjes en eikels erg lekker.

Aan konijnen jonger dan 12 weken mag geen groenvoer, groente en fruit gegeven worden; het darmstelsel is hier niet op ingesteld. Bouw het geven van groenvoer na de eerste 12 weken langzaam op. Geef van een "nieuwe" groente altijd eerst een klein beetje en kijk hoe het dier hierop reageert.

Geef een konijn altijd vers drinkwater. Het is een verkeerde opvatting dat een konijn genoeg water binnen krijgt met groente en fruit. Drinkwater kan gegeven worden in een stenen bakje (dat valt niet om) of een drinkflesje (geeft minder rommel).

Let op: Een tam konijn eet wat men hem voorzet en kan meestal geen onderscheid maken tussen giftige en niet-giftige planten. Giftig zijn o.a. rauwe (groene) aardappels, boterbloem, speenkruid, gouden regen en rododendron. Ook de klaproos, het bitterzoet en het vingerhoedskruid zijn giftig voor konijnen.

Afbeelding

Plaats reactie